La Serra de Galdent i el Massís de Randa

La Serra de Galdent i el Massís de Randa es troben dins els termes municipals d’Algaida i de Llucmajor, ben enmig del pla de Mallorca. El Puig de Galdent (420m), el Puig d’En Claret (378m) i el Puig de Ses Bruixes (352m) es troben a la Serra de Galdent, mentre que el Massís de Randa té el Puig de Son Reus (502m) i el Puig de Randa (543m), i al seu capdamunt hi podem trobar tres ermites: la de Nostra Senyora de Gràcia, la de Sant Honorat i la de Nostra Senyora de Cura. Als peus del Massís de Randa s´hi troba el llogaret de Randa,  punt de partida d’aquesta ruta.

CYMERA_20170507_145240
Vista de la Serra de Galdent des de Randa. A l’esquerra el Puig de Ses Bruixes, enmig el Puig d’En Claret i a la dreta el Puig de Galdent

Dins les coves del Puig de Ses Bruixes visqueren dues bruixes que atormentaren durant anys als foravilers de Llucmajor quan tornaven a ca seva amb els seus carros després de fer el jornal.  Cansats de que fessin malbé les seves collites, van parlar amb el Rei Jaume i amb l’ajuda de dos escolans van plantar una creu damunt el puig. Les bruixes fugiren. El Puig de s´Escolà que hi ha devora reb aquest nom perquè un dels escolans ho observà tot al seu capdamunt.

El  meu padrí deia que fins no fa molt encara hi havia gent al poble que creia que les bruixes encara habitaven les coves. Conten que un vespre d´hivern, l’enterrador de Llucmajor que duia a enterrar un mort al cementiri amb el seu carro va notar que qualcú li estirava l’abric  pel darrera. Es va espantar tant que partí escapat . L’endemà trobaren l’abric penjat a les branques d’un ametler. Les branques de l’arbre mogudes pel vent feren la feina de les bruixes.

20170510_182658
Coves al Puig de Ses Bruixes

I abans de començar amb la nostra ruta, també heu de saber que fa molts d´anys, quan encara existien els gegants, el pla de Mallorca era ben pla, no hi havia cap serralada.

A les platges de l’Alger hi vivia un gegant enorme i molt bon al·lot que sempre somniava en viatjar. Cada dia escoltava les històries dels viatges que feien els pescadors arreu del Mediterrani i es posava molt trist perquè sabia que la seva gran estatura no el permetria mai visitar els llocs més bonics que envoltava la seva mar.

Un dels seus somnis era poder viatjar a Mallorca. Li havien contat que l´illa era plena de pinars, de platges amb aigües transparents i que hi havia una serra ben escarpada. Un dia, envaït per la tristesa de no poder viatjar, uns pescadors van tenir una gran idea. Li fermaren una de les seves barques a cada peu i l’estiraren mar endins. El gegant sabia que el viatge era llarg i que potser no tornaria, així que va agafar una senalla plena de terra per no oblidar-se mai de la seva pàtria i se l’emportà damunt el cap.

Quan arribaren a Cabrera, els dos patrons no es posaren d’acord i un partí cap un costat de l’illa i l’altre cap a l’altra costat. El gegant, encara que tenia les cames ben llargues, no aguantà l’equilibri i caigué per endavant. Pegà de nassos a prop de Cala Pi -encara hi podeu veure el pou que va fer amb el nas- i la senalla tombà tota la terra darrera el llogaret de Randa, formant el Puig de Randa. Diuen que la Font de la Vila, dins Son Reus, va néixer de la suor que li regalimava del front.

Els gegants formen part de la cultura popular de les nostres illes. Els de Llucmajor persegueixen els nins i les nines el dia de Santa Càndida, patrona del poble.

ITINERARI DE LA RUTA 

  1. La localitat de partida és Randa. Hi arribam pel desviament de la carretera de Llucmajor a Algaida (Ma-5010) que va en direcció al Santuari de Cura (Ma-5017). Podem deixar el cotxe tant a l’aparcament del cementiri abans d’entrar al poble com a l’aparcament públic que hi ha davant l’Església de la Immaculada i el beat Ramon Llull.
  2. Ens dirigim cap a la Serra de Galdent per la carretera Ma-5017 direcció Llucmajor fins arribar a l’encreuament amb la Ma-5010 (uns 800 metres) on a l´altre costat de la carretera trobarem un camí que ens dirigeix cap al Camí de Son Saleta . Aquest tram d´uns 800 metres té dues barreres metàl·liques que s’han de tancar en haver passat.
  3. Arribam a la bifurcació amb el Camí de Son Saleta, giram a mà dreta i seguim el camí  deixant el Puig de Ses Bruixes a la nostra esquerra.
  4. A uns 1.3km arribam a un bifurcació senyalitzada per una roca amb un punt de color blanc que ens indica que hem de girar a mà esquerra per un caminal que recorre un bosc de pins fins arribar als peus del Puig de Galdent.
  5. Començam l’ascens al Puig de Galdent de 414 metres per un terreny escarpat i de desnivell moderat.
20170510_174829.jpg
Puig de Galdent 

6. Una vegada dalt del Puig de Galdent recorrerem la seva serra. Del Puig de Galdent passam pel Puig d’en Claret i travessam una escletxa entre dues majestuoses roques (coneguda com la sopegada del gegant) dirigint-mos al Puig de Ses Bruixes.

20170510_180859
Vistes de Llucmajor dins sa sopegada des gegant .
IMG-20170510-WA0020
Sa sopegada des gegant

7. Abans d’arribar al cim del Puig de Ses Bruixes, a mà esquerra, començam el descens per la seva vessant Nord fins a arribar de nou al camí de Son Saleta

CYMERA_20150729_110218
Cim des Puig de Ses Bruixes

8. Seguim el camí fins trobar de nou la bifucarció que ens durà de nou a la carretera Ma-5010.

9. Creuam la carretera Ma-5010 i seguim per  Ma-5017 fins arribar a Randa.

10. Passam per davant la Font de la Vila i giram a la dreta pel carrer des Puig en direcció al Puig de Son Reus. A partir d’aquí el camí es complica i es torna molt escarpat fins arribar a dalt de tot.

11. Una vegada a dalt del Puig de Son Reus seguim pel camí que arriba a la l’entrada del Santuari de Nostra Senyora de Gràcia (carretera Ma-5018).

12. Continuam per la carretera Ma-5018 en direcció a Cura uns 300 metres i giram pel camí de mà esquerra que ascendeix 900 metres fins a una de les coves de Ramón Llull. Hem d’anar en compte perquè els despreniments de pedres i roques a aquest tram solen ser habituals.

13. Seguim de nou per la carretera Ma-5018 en direcció a Cura i passam per davall els radars de dalt de tot. Hem arribat al Santuari.

14. Abans de l’entrada al Santuari giram a l’esquerra per la carretera Ma-5018 per iniciar el descens. Hem de trobar un caminet al final de tot de la carretera a mà esquerra que ens du de tornada a Randa, el final de la nostra ruta.

RESUM DE LA RUTA

Distància: 15km

Desnivell positiu: 730 m

Nivell de dificultad: moderat

Detalls:  La Serra de Galdent i el Massís de Randa

Track : La Serra de Galdent i el Massís de Randa

*veure la pàgina COM DESCARREGAR LES RUTES
map.png
Mapa de la ruta
elevation
Perfil de la ruta
Imagen4
Mapa topogràfic de la Serra de Galdent i del Massís de Randa

DADES D’INTERÉS

 

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s